wtorek, 9 stycznia 2018

Szarlotka ' leniwej żony'.

Uwielbiasz jeść, ale nie masz czasu na skomplikowane przepisy? Przygotowujesz wszystko zgodnie z instrukcją krok po kroku, a i tak zawsze coś nie wyjdzie?

Z tym przepisem nie będziesz miał/a żadnego problemu! Nie musisz brudzić nawet rąk, aby przygotować te ciasto!

szarlotka 'leniwej żony'

Przepis na te pyszności podejrzałam na blogu  u Siostry Adihd  . Dużo osób zachwalało, więc i ja musiałam wypróbować:)

Do przygotowania 'standardowej' tortownicy ciasta  użyłam:

  • 1 szklanka mąki pszennej ( może być inna np. żytnia, orkiszowa)
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/3 szklanki cukru ( standardowo w przepisie jest 1 szklanka, ale jeżeli dajesz dużo jabłek słodkich, to ciasto będzie za słodkie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1.  Wszystkie podane powyżej składniki mieszamy w misce.
  2. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia ( składniki są suche, więc papier musi być. Będzie nam łatwiej wyciągnąć upieczone ciasto.
  3. Wysypujemy do tortownicy połowę mieszanki. Łyżką wyrównujemy powierzchnie.
szarlotka 'leniwej żony'

Jabłkowy farsz:

W oryginalnym przepisie podane jest około 4 jabłka. Ja użyłam 8 dużych, słodkich jabłuszek. Szczerze, może być ich nawet więcej na taką tortownicę. 
  1. Jabłka obrałam, wydrążyłam środki, pokroiłam w małą kostkę.
  2. Starłam skórkę z 1 pomarańczy i 1 cytryny.
  3. Wycisnęłam do jabłek sok z pomarańczy i cytryny ( bez pestek)
  4. Dodałam 2 łyżeczki cynamonu.
  5. Wymieszałam dokładnie 
szarlotka 'leniwej żony'

Przygotowanie:

Wszystkie jabłka wyłożyłam do tortownicy.

szarlotka 'leniwej żony'

Na wierzch wysypałam resztę suchej mieszanki.
szarlotka 'leniwej żony'

Równomiernie, aby pokryła wszystkie jabłka.
Cały wierzch pokrywam kawałkami zimnego masła ( 1 kostka).
szarlotka 'leniwej żony'

Pieczenie:

Ciasto wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na równe 50 min.
Po tym czasie ciasto wyjmuję i odstawiam do całkowitego wystudzenia.

Ciasto jest pyszne, a najlepsza chyba kruszonka.

Uwaga! Ciasto znika w oka mgnieniu! Musisz wiedzieć, że jeśli raz wypróbujesz ten przepis, to będziesz robić go min. 1 raz w tygodniu:)


Oryginalny przepis posiada Sonia Bohosiewicz :)
Ty też musisz go wypróbować, szczerze polecam !

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

TOP