czwartek, 5 maja 2016

Tortilla

Pszenne placki typu meksykańskiego.
Składniki z których są wyprodukowane 'sklepowe gotowce' to m.in.: mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, subst.utrzym.wilgoć, gliceryna, subst.zagęszcz., guma guar, subst.sulchniające, itp.
Aż głowa boli, podczas czytania tej tablicy mendelejewa.
Po co więc się truć i jeść tego typu rzeczy, jeśli takie same placki,  nawet o niebo lepsze można prostym sposobem zrobić samemu:)
Składniki ( na ok.10 sztuk)
2 szkl.mąki pszennej
1 szkl.gorącej wody
2 łyżki oleju/oliwy
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyłam i zagniotłam ciasto.
Następnie rozwałkowałam na bardzo cienki placek .Talerzem odznaczyłam i wykroiłam placuszki.
Na rozgrzanej patelni, bez tluszczu usmażyłam tortille  z obu stron.
Moja propozycja podania:
Placuszek polałam sosem czosnkowym i pomidorowo-musztardowym. Ułożyłam kilka rodzai sałat, cieniutko pokrojoną cebulkę w krążki, kawałki pomidora i kawałki kurczaka.( mieso z udek, ugotowane,  obrane od kości,  doprawione i lekko obsmażone). Na koniec ponownie polałam sosami i zawinełam.
Smak?? Nie pytaj:) -wypróbuj:)

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

TOP