niedziela, 1 maja 2016

Biszkopt na 4


Składniki na średnią tortownicę bądź keksowkę:
•4 jajka
•4 łyżki cukru
•4 łyżki mąki pszennej
•0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. W osobnej misce miksuję żółtka z cukrem,  następnie dodaję proszek do pieczenia i po łyżce mąki. Gdy składniki się dokładnie połączą odkładam mikser i łyżką dokładam pianę. Delikatnie mieszam.
Czas i temperatura pieczenia:
Masę wstawiam do nagrzanego do 170 ° piekarnika, funkcja termoobieg, czas 25 min. Po uplynięciu tego czasu piekarnik wyłączam, a biszkopt zostawiam w piekarniku jeszcze przez ok.10 min (przy uchylonych drzwiczkach).
Moja propozycja podania:
Śmietanę 30% ubiłam. Biszkopt przekroiłam na dwie części i nasączyłam sokiem z brzoskwiń , a następnie przełożyłam śmietaną. Wierzch udekorowałam kawałkami brzoskwiń.


Pyszne i proste w wykonaniu- polecam:)

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

TOP