wtorek, 3 maja 2016

Ala sernik z granatem


Skladniki:  ( na okrągłą tortownicę)
•2 jogurty bałkańskie
•0,5 szkl. cukru
•2 duże, pełne łyżki mąki ziemniaczanej
•4 jajka
•100 ml oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Białka oddzieliłam od żółtek. Białka ubiłam na sztywną piane, odstawiłam. W drugiej misce zmiksowałam żółtka z cukrem, olejem i mąka ziemniaczaną na gładką masę.  Mikser odłozyłam. Do masy  włożyłam jogurty, pianę i delikatnie wymieszałam łyżką do połączenia się składników.
Masę przełożyłam do okrągłej silikonowej formy.

Czas i temperatura pieczenia:
Ciasto włożyłam do nagrzanego do 170° piekarnika na 40 min, funkcja termoobieg. Po upływie tego czasu, zmiejszylam temp.do 150° i piekłam jeszcze przez 20min.
Piekarnik wyłączyłam. Zostawiłam ciasto w zamkniętym piekarniku  jeszcze przez 15 min.

Moja propozycja podania:
Wierzch ciasta przed upieczenien posypałam kawałkami czekolady i granatem.
Inne propozycje podania:
Upieczone i przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem, bądź polać sosem truskawkowym, malinowym bądź innym, ulubionym.

Ciasto jest puszyste,  bardzo leciutkie, tak jak pianka, a przede wszystkim bardzo pyszne:)

3 komentarze

  1. Pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy przepis i dość prosty, takiego cuda jeszcze nie próbowałam :)
    zapraszam do udziału w wiosennym konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie zazwyczaj w domu robi się sernik gotowany... Ale Twój wygląda tak pięknie, a ja uwielbiam granata, więc może kiedyś spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń

TOP