środa, 27 kwietnia 2016

Zielony domowy makaron z lnem


   Witam kochani:) 
Dziś mam dla Was przepis na  domowy , zielony makaron z lnem - dla mnie smakowo bomba:)

Po raz pierwszy skusiłam się na przygotowanie tego typu kluseczek,  ale już wiem, że nie ostatni.
Czytałam bardzo dużo przepisów na makaron bez jajek, jednak niektóre opinie wskazywały na to, że jest zbyt suchy.
Więc usiadłam i zaczęłam myśleć, co należy zmienić w tradycyjnym przepisie, żeby był inny niż wszystkie,  ale równie smaczny.
I takim  oto sposobem powstał przepis:)
Potrzebujemy: ( porcja na ok.4-5 osób)
◇2 szkl.mąki pszennej
◇0,5 łyżeczki soli
◇4 łyżki mielonego lnu
◇1 duża garść szpinaku w liściach
◇1 szklanka wody
Przygotowanie:
Liście szpinaku zblendowałam. Włożyłam do garnka, zalałam wodą (0,5 szkl.) i zagotowałam. Len wsypałam do szklanki i zalalam wodą ( pół szklanki).Wymieszałam i odstawiłam na chwilkę.
Mąkę i sól wsypałam do miski, włożyłam len i  po woli dolewałam szpinakową  mieszankę, tak żeby ciasto fajnie się wyrobiło. Podczas wyrabiania ciasto jest mięciutkie.  Następnie cieniutko rozwałkowałam (co jakiś czas lekko podsypując mąką).
Pokroiłam cieniutko długie kluseczki.
Makaron zagotowałam we wrzątku z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i łyżki oliwy ( czas-ok. 5 min.)
( gotowy makaron przelałam zimną wodą, żeby się nie sklejał)
Ugotowany makaron jest bardzo smaczny, mięciutki.Nie wyczujemy w nim ani smaku szpinaku ani lnu. Dla mnie jest idealny.


Moja propozycja podania :
Gotową mieszankę Pesto KOTANYI zalałam szklanką wody. Zagotowałam, dodałam 3 łyżki przecieru pomidorowego i 1 łyżeczkę cukru.
Gotowałam jeszcze ok.2 min .
Makaron wyłożyłam na talerz, polałam sosem pesto posypałam tartym parmezanem i udekorowałam liśćmi świeżej bazylii.
Makaron w połączeniu z pesto smakuje wykwintnie, po prostu eksplozja smaków:)
Zapraszam do testowania przepisu, napewno będziecie zadowoleni:). Miło mi będzie,  jeśli przepis będziecie udostępniać dalej z oznaczeniem mojego bloga:)
Pozdrawiam:)

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

TOP