'Curry' to inaczej sos, a więc do jego przygotowania potrzebujemy...
SKŁADNIKI :
◇puszka pomidorów bez skórki
◇ząbek czosnku
◇mała cebulka
◇por -dolna, biała część
◇sezam
◇przyprawa curry indyjskie
sól, pieprz (opcjonalnie)
◇oliwa
◇puszka pomidorów bez skórki
◇ząbek czosnku
◇mała cebulka
◇por -dolna, biała część
◇sezam
◇przyprawa curry indyjskie
sól, pieprz (opcjonalnie)
◇oliwa
[Jako bazę pod pomidorowy sos zrobiłam pastę/bazyliowe pesto.
Do jej wykonania użylam liście bazylii, słonecznik łuskany, sezam i tarty parmezan. Wszystko wymieszałam w moździeżu.]
Na rozgrzanej oliwie lekko szklimy pokrojoną w cieniutkie krążki cebulę i pora, a także plasterki czosnku. Następnie dodajemy pomidory z puszki ( mogą być również świeże, bez skórki, drobno pokrojone). Lekko dusimy, do momentu aż ilość soku zmniejszy swoją objętość. Doprawiamy przyprawą curry , sól i pieprz do smaku.
(Do dania użyłam włoski ryż ugotowany al dente, może być również inny)
Na talerz nakładam porcję ryżu, następnie bazyliowe pesto, a na środek przygotowany sos curry. Danie posypuję sezamem.
Smacznego:)
Smacznego:)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz