wtorek, 26 kwietnia 2016

Ravioli ze szpinakiem i serkiem

Witam kochani.

Lubicie pierogi?? często goszczą na Waszych stołach? Czy raczej nie znosicie  bądź po prostu nie macie czasu na  monotonne lepienie tylko kupujecie gotowe w sklepach??
Czasem jednak w wolnej chwili warto iść na ustępstwa i poświęcić trochę czasu na przyrządzenie pysznych włoskich pierożków ravioli. Same rozpływają się w ustach-posmakuj;)

U mnie dziś goszczą z nadzieniem ze szpinaku i serka naturalnego.

Składniki ( na ok. 30 -40 sztuk):
2 szkl. mąki pszennej
2 jajka
1 żółto ( białko zostawiamy)
1 łyżeczka soli
1 serek naturalny ( taki do smarowania chleba)
1/4 szkl. gorącej wody

Przygotowanie :
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.  Nie dosypujemy  mąki,  ewentualnie jeśli potrzeba trochę wody.
Wyrabiam ciasto ok.15 min.
Ciasto jest lekko twarde,  ale gładkie i elastyczne.
Odstawiamy na 1 godzine.
Dzielimy ciasto na 2 równe części i cieniutko rozwałķowuję.

Farsz ( u mnie):
Pół paczki szpinaku w liściach kładę na rozgrzanej patelni,  dodając trochę masła . Następnie dokładam cebulę , pokrojony cieniutko por( kawałek dolnej części) i 2 ząbki czosnku. Duszę na małym ogniu ok.4-5 min. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Po przestudzeniu mieszam z serkiem.

Gotowy farsz kładę na jednej połowie ciasta. Drugą część smaruję białkiem.  Nakładam drugi placek i wycinam małe pierożki.
Gotuję w osolonej wodzie okolo 5 min od wypłyniecia .
Pierożki posypuję sezamem, startym serem parmezan i zeszkloną cebulką.

Pierożki są pyszne. Farsz jest przykładowy , można szpinak zamienic na inne warzywo bądź mięso.
Wypróbuj-sam się przekonasz jakie pyszne:)
A może znasz inny przepis?
Napisz- chętnie przetestujemy;)

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

TOP