piątek, 15 kwietnia 2016

Mocno czekoladowe BROWNIE z cukinii

Pyszne, sycące,  łatwe w wykonaniu ciasto z cukinii

Składniki na ciasto:
2 średnie cukinie
2 banany
2 łyżki mielonego lnu ( mielone siemię lniane)
1 duża pomarańcza
1/4 szkl.oleju
1 czekolada 70 %
1,5 szkl.mąki pszennej/orkiszowej
3 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1/3 szklanki cukru trzcinowego

Składniki na polewę:
1 czekolada 70%
0,5 szklanki mleka kokosowego ( można kupić,  bądź zrobić samodzielnie)
Przygotowanie:
-cukinie obrać,  przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
-len wymieszać z 6 łyżkami wody, odstawić na kilka minut.
-banany obrać ze skóry  i zmiksować na gładką masę.
-z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok ( dodać ok 1/3 szkl.wody)
-sok z wodą zagotować,  dodać cukier i połamaną czekoladę.

Mieszać, aż składniki się rozpuszczą, dodać len, cukinię, banany i olej.Wymieszać dokładnie.
W misce wymieszać mąkę,  proszek do pieczenia, kakao i sodę. Dodać mokre składniki i wymieszać.
Masę przelać do keksówki. Piec ok.30-35 min wtemp.175° (termoobieg). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
W tym czasie przygotowujemy krem.
Zagotować mleko , dodać połamaną czekoladę i rozpuścić. Wystudzone ciasto polać polewą.


Smacznego:)
TOP