czwartek, 28 kwietnia 2016

Mięsny omlet na obiad? Czemu nie:)

Nastała pora na omlety:) Dziś w całkiem innej odsłonie. Przepis prawie taki sam, jednak to dobór dodatków sprawił, że nabrał on całkowicie innego posmaku:) Szczerze przyznam,  że lepszy niż nie jeden kebab, w którym tak naprawdę nie wiemy co jest, z czego jest przygotowany. No cóż więcej nie będę się rozpisywać,  przejdźmy do konkretów;)

Składniki na omlet:
◇2 duże łyżki lnu mielonego
◇1,5 szklanki wody
◇2 duże łyżki mąki pszennej
◇szczypta soli
◇łyżka masła
◇garść świeżo pokrojonej natki pietruszki
Len wymieszać z wodą (1/2 szkl.) i na chwilę odstawić. Mąkę i sól wsypać do miski, włożyć len i wlać wodę. Miksujemy do momentu połączenia się składników.
Masło rozpuszczamy na patelni, wlewamy ciasto i smażymy na malutkim ogniu z obu stron na złoty kolor.Przed przekręceniem omlet posypujemy pietruszķą.
Ciasto jest pulchniutkie i nie przywiera. Nie ma więc potrzeby dodawać więcej tłuszczu.
Składniki na farsz:
◇30 dag mielonego mięsa
( u mnie z szynki, mielone w domu)
◇pomidorowe pesto ( można zrobić samemu)
Mięso smażymy na patelni, następnie dolewamy sos. Chwilę smażymy. Gdy mięso będzie przywierać do patelni, dolewamy trochę wody.
Omlet przekładamy do formy do pieczenia. Posypujemy tartym serem ( u mnie parmezan), następnie kładziemy farsz i ponownie posypujemy tartym serem.
Pieczemy w piekarniku ( funkcja górne opiekanie) przez 15min. w temp.200°.


Propozycja podania ( u mnie):
Do omletu zrobilam:
sos czosnkowo-pietruszkowy
2 łyżki jogurtu bałkańskiego, przeciśniety ząbek czosnku i kilka gałązek natki pietruszki. Wymieszać i gotowe:)

sałatka
Marchewka, rukola, papryka żółta i  sezam. Wszystko skropione oliwą z chili i sosem sojowym.




Efekt końcowy w 100% mnie zadowala. Polecam



1 komentarz

  1. Wygląda pysznie i z wielką chęcią wypróbuję przepis. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

TOP