piątek, 29 kwietnia 2016

RÓŻOWE PIEROGI Z MIĘSEM



Składniki: (na okolo 40 szt.)
2 szkl. mąki pszennej
0,5 szkl. gorącej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka suszonych buraków lub sok z buraka

Przygotowanie:

Suszone buraki zalałam odrobiną wrzątku,  żeby wydobyć sok potrzebny do zabarwienia ciasta.
Mąkę wymieszałam z solą, dolewając sok z buraka i stopniowo wodę.
(Ciasto musi się dobrze wyrobić,  żeby odchodziło od rąk)
Ciasto cieniutko rozwałkowałam, szklanką wykroiłam kółeczka.



Farsz:
30 dag mięsa ( szynka)
1 marcher
por-kawałek białej części
pół cebuli

Wszystkie składniki zmieliłam w maszynce.
Przełożyłam na patelnie i podsmażałam na malutkim ogniu, dodałam odrobinę masła. Doprawiłam sosem sojowym i oliwą z chilli.  
Na kółeczka z ciasta nałożyłam farsz i zlepiłam.
Pierogi gotowałam we wrzątku z odrobiną soli i oliwy ok.5 min od wypłynięcia.
Pierożki po ugotowaniu warto przelać zimną wodą, żeby się nie zlepiały.
Ciasto jest bardzo smaczne i mięciutkie.

Moja propozycja podania
Na maśle lekko zeszkliłam cebulkę i położyłam na pierogach oraz udekorowałam świeżą natką pietruszki.

Polecam- pierożki są wyśmienite.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

TOP