sobota, 23 kwietnia 2016

Ciasto czekoladowe z jabłkami

Długo przeglądałam receptury na ciasto z jabłkami. Znudziły mnie już tarty, szarlotki etc. Lubię próbować nowe smaki i takim oto sposobem  powstał przepis na ciasto czekoladowo-jabłkowe z ziarnem kakaowca. Bardzo dobrze współgra z gorzką polewą czekoladową i musem owocowym ( np. banan, kiwi i sezam).

Skladniki:
◇3 szkl.mąki pszennej
◇0,5 szkl.cukru trzcinowego
◇3 łyżki miodu
◇3/4 szkl.mleka
◇3/4 szkl.wody gazowanej
◇150 g roztopionego masła
◇1 jajko
◇2 łyżki ciemnego kakao
◇2 łyżeczki sody
◇3 duże jabłka

Przygotowanie:
Wszystkie składniki stopniowo mieszamy łyżką,  aż do powstania jednolitej masy. Jeśli pojawią się małe grudki, spokojnie, wszystko się ładnie połączy podczas pieczenia.
Masę wylewamy do okrągłej formy.
Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Każdy kawałek nacinamy i układamy na ciasto.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 ° -45 min ( funkcja: termoobieg).
Po upieczeniu, gdy ciasto przestygnie, należy przekroić na pół. Dolną część smarujemy domowym dżemem śliwkowym. Następnie przykrywamy drugą częścią i polewamy roztopioną gorzką czekoladą (70%) i posypujemy ziarnem kakaowca.
Wstawiamy do lodówki na około 1 h.


Smacznego.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

TOP